Zwitserland stelt verbod in op fokken Belgisch Witblauwe koeien.

Ons ras heeft nog 3 jaar om te bewijzen dat het ook anders kan.

Doe mee en laat uw dieren meten !

 

Zwitserse rundveefokkers mogen geen dieren meer fokken die te lijden hebben onder hun kenmerken. Een fokverbod voor diersoorten en rassen met extreme uiterlijkheden, houdt in dat er dit land geen Belgisch Witblauwen meer mogen worden gefokt.
 
Dit vloeit voort uit een verordening ter bescherming van dieren in de fokkerij, uitgevaardigd door het Zwitserse Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen (BLV). Er is in de verordening sprake van vier categorieën. In de zwaarste categorie geldt een fokverbod voor diersoorten en rassen met met extreme kenmerken, zoals de Belgisch Witblauwe. Naast het verbod op het fokken van zuivere Witblauwen mag het ras ook niet meer ingezet worden in gebruikskruisingen om zo minder zwaar bespierde dieren te fokken. In de lichtere categorieën wordt van de fokker verwacht dat hij dieren met extreme raskenmerken niet meer inzet voor de fokkerij.
 
In de verordening wordt met geen woord gerept over al dan niet natuurlijk afkalven. De BLV vindt de extreem zware bespiering niet langer toelaatbaar. In Nederland woedt eveneens een heftige discussie over de Belgisch Witblauwen, ook wel dikbillen genoemd. Deze dikbillen komen doorgaans via een keizersnede ter wereld. Fokkers hebben nog een aantal jaren de tijd gekregen om tot meer natuurlijke geboortes te komen.
 
 Bron Redactie Levende Have
 
Eerder bericht

 

 

Home

 

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Archief

Links

Veelteelt vlees

Archief Rond
Roodbont