In de fotoreportage ziet u een impressie van de reis.
Op 2 juni 2009 vertrok vanaf Hoek van Holland een groep van 27 personen voor een studiereis naar Engeland. Omdat men in Engeland al ruime ervaring heeft met een soortgelijk project, (het niet per definitie toepassen van een keizersnede bij elke afkalving),waren enkele leden van ons stamboek mee afgereisd, om met eigen ogen te zien hoe men in Engeland werkt. De groep bestond uit: Jan.ten Napel. (projectleider”Natuurlijk luxe). Jan Hiddink (CRV vleesvee adviseur) Floris Pellikaan (Journalist Veeteelt) Jan Bekman (voorzitter BB Nederland) Enkele leden van het VRB stamboek en het overgrote deel BB stamboekleden.
--------------------------------------------- Op het programma stonden 4 bedrijfsbezoeken en een bezoek aan de Royal Cornwall Show. Op alle bezochte bedrijven hield men vleesvee en een klein gedeelte daarvan was zuiver Belgisch Blauw. Het overgrote deel van de veestapels waren kruislingen van diverse rassen, o.a. Limousin, Simenthalers, Herefords en Belgische Blauwen. De reden dat men zovel kruist is, omdat men graag wat meer bespiering op de afgemeste dieren ziet, maar de Engelse consument wil toch ook graag een randje vet aan het vlees. Dus is het voor de veehouders niet interessant om alleen met zuiver BB te fokken, ook omdat het luxe vlees in Engeland minder gewaardeerd wordt.(men kent geen S klasse) Een ander belangrijke reden is ook dat de publieke opinie tégen het routinematig toepassen van een keizersnede is. Men heeft met gerichte fokkerij goede resultaten behaald op het gebied van het terugdringen van de keizersnede. Ook binnen de KI, die in Engeland de naam British Blue gebruikt, wordt hard gewerkt aan dit doel. Men registreert hoeveel procent van de kalveren van een bepaalde stier natuurlijk wordt geboren en hoeveel van deze nakomelingen weer natuurlijk afkalven. Men behaalt hier goede resultaten mee. De dieren die wij gezien hebben zijn duidelijk anders dan de Belgische Blauwen zoals wij die kennen. Ze zijn duidelijk groter en langer en iets minder bespierd, vooral in de breedte. De dieren lijken wat bespiering betreft veel op de Verbeterd Roodbonten, alleen zijn ze veel groter en langer.
--------------------------------------------
Het eerste bedrijf dat we bezochten was van de Fam.Carter. Vader en zoon houden ± 600 stuks vee, grotendeels kruisling dieren. Dit bedrijf registreert ongeveer 20 raszuivere BB dieren per jaar. Om zoveel mogelijk moeilijke geboortes te voorkomen worden alle zuivere BB dieren de eerste keer gedekt door een Limousin stier en ze kalven allemaal natuurlijk af. Pas het tweede kalf is een zuivere BB die bijna allemaal natuurlijk geboren worden. Door op deze manier te werken voorkomen ze geboorteproblemen bij de vaarzen. Op een platte wagen werden we rondgereden om de kruislingen te bekijken voordat we naar de boerderij gingen waar de BB dieren liepen. We zagen hier enkele zeer goede stieren die voor dikke prijzen aan veehouders in de wijde omgeving verkocht worden. De dieren zijn erg groot maar missen wel wat luxe wat we ook in de vrouwelijke dieren terug zagen.
---------------------------------------
Het tweede bedrijf dat we bezochten was van de Fam. Hemmings. Dit was een compleet ander bedrijf. Het houden van vee is een soort hobby, naast 2 grote neveninkomens; hij wil zelf een koppel BB vee fokken. Dit wil hij bereiken door met de luxe dieren die hij aankocht (zonder gebreken en met de hoogste gezondheidsstatus) verder te fokken d.m.v. embryo transplantatie. De embryo’s zet hij in bij de kruisling dieren. De dieren die we hier zagen hadden duidelijk meer luxe en waren iets minder groot. Keizersnedes komen op dit bedrijf vaker voor, omdat hij eerst een goede veestapel wil en daarna pas gaat selecteren op natuurlijke geboortes. Ook hier werden de stieren bijna allemaal voor de fokkerij verkocht. We wilden ook hier graag de kruislingen zien, dus weer op de platte wagen door de schilderachtige natuur, over smalle weggetjes naar de heuvels gereden waar de dieren liepen.
------------------------------------
Op dag twee stond een bezoek aan de Royal Cornwall Show op het programma. Een ongelooflijk grote agrarische manifestatie waar we ontvangen werden door de leden van de British Blue Cattle en de voorzitter van de Society’s South West Club de heer Ted Haste, die ons een duidelijke uiteenzetting gaf van het fokdoel en de behaalde resultaten van de club. Op de stand stonden diverse erg goede dieren die we later op de dag in de keuringsring weerzagen. Ook hier viel de maat en de lengte van de dieren op. Er werd gekeurd in veel verschillende ringen waar de rassen die Engeland rijk is allemaal getoond werden, van de kleine Dexter koetjes tot de enorme Longhorn stieren. Ook de kledij van de keurmeesters was nogal uiteenlopend, mannen in pak met bolhoed of Schotse rok, en vrouwen met enorme hoeden; de deelnemers droegen allemaal een lange witte jas. Opvallend was dat er altijd maar 1 jurylid was die geen enkel dier aanraakte! In de ring van de BB dieren werd gekeurd door Dhr Carter, de veehouder waar we de vorige dag op bezoek waren. De volgorde van plaatsing was niet altijd duidelijk maar maat had wel zijn voorkeur. Er waren veel mooie dieren te zien maar een grote zwarte stier maakte de meeste indruk. De stier heeft natuurlijk gedekt en van de 20 nakomelingen zijn er 19 natuurlijk geboren. De stier is nu ingezet voor KI en waarschijnlijk komt er sperma naar Nederland. Na afloop van de keuring nog wat rondgezworven over het enorme terrein. Ongelooflijk wat je hier ziet. Schapen en geiten van vele rassen worden gekeurd. Ook veel varkens lopen al knorrend en schreeuwend door de ringen, zoiets zou in Nederland helaas niet denkbaar zijn.
----------------------------------------
Het derde bedrijf dat we bezochten was van de Fam.Gregory, hier zagen we weer een heel andere aanpak. Redelijk grote koeien die bewust erg schraal gehouden worden. Acht weken voor het afkalven komen de dieren op stal en worden dan op rantsoen gezet. Ze krijgen dan vier kg hooi, een halve kg pulpbrok, veel mineralen en stro naar behoefte. Op het moment van afkalven zijn de dieren dan erg mager en volgens de eigenaar kalven ze daardoor gemakkelijk af. De kalveren die bij de koeien liepen waren goed van soort en draad. Op dit bedrijf gebruikt men alleen KI stieren.
------------------------------------
Het laatste bedrijf was van de Fam Partridge. Ook zij hebben veel kruislingen. Nadat we weer op de inmiddels bekende platte wagen waren geklommen, bekeken we verschillende koppels vee, ook liep er een grote koppel Suffolk schapen, een mooi gezicht in het heuvellandschap. Bij de boerderij liepen de zuivere BB dieren, ook hier grote, lange koeien die vrij schraal gehouden worden en waar men na 280 dagen de geboorte met hormonen opstart om een keizersnede te voorkomen. Hier werkt men weer met een eigen stier om het bedrijf gesloten te houden. De kruisling stierkalveren worden op drie dagen gecastreerd. Na de zoogperiode komen alle kalveren in het mest hok en worden afgemest, de ossen naar 600 kg levend gewicht en de vaarzen naar 500 kg.
Na 1500 km gereden te hebben en vier bedrijven en de show te hebben bezocht, kunnen we zeggen dat we veel gezien en geleerd hebben. Qua luxe en type zijn de BBC-dieren vergelijkbaar met onze Verbeterd Roodbonten, uitgezonderd de maat! Door hun enorme karkas zijn er veel meer natuurlijke geboortes mogelijk. Om dat binnen ons stamboek te bereiken kunnen we inkruisen met BBC; het nadeel is dat er minstens 2 generaties zwart geboren worden.
Met een extra dankwoord aan Jan ten Napel sluiten we dit verslag af.
We hopen dat we er in de toekomst met ons ras iets mee kunnen.
J.v.Beukelen
T.Eindhoven
Nieuws uit de vereniging