Home

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links

 

Open dag familie van Beukelen

Marga en Jaap van Beukelen konden op zaterdag 4 september plm. 40 bezoekers verwelkomen op de Open dag van het stamboek. Tijdens de gastvrije ontvangst buiten op het erf hoorden we hoe Jaap en Marga 25 jaar geleden hun droom in vervulling zagen gaan, doordat ze, komende vanuit het westen, de gelegenheid kregen om te gaan boeren op een landgoed in het Drentse Pesse.
Ze hebben die kans met beide handen aangegrepen en bewerken nu een flink bedrijf van 75 ha met 200 stuks rundvee. Naast het melkvee, waarmee een kwotum van 550.000 kg jaarlijks wordt volgemolken, bestaat de vleesveetak uit 65 VRB-dieren. Ook zijn er 10 Herefords voor het bijhouden van het bos en ook daarmee wordt serieus in stamboekverband verder gefokt.
Eerst werden de koeien met hun kalveren bekeken. Deze liepen in de naburige weilanden van Teun Eindhoven. Een vlot goed koppel koeien,voldoende luxe van soort, wat zich vlot bewoog op de ruime percelen. De kalveren, waarvan de oudste juist 6 maanden oud waren vielen op door hun gevulde achterstellen.
Zeker goed bevielen de kalveren van de stier Graaf, deze houden een belofte voor de toekomst in. De kalveren van Theo AZ waren eveneens luxe van soort ook al waren ze gemakkelijk geboren volgens Jaap. Hij was niet tevreden over de stand in de voorbenen, reden waarom hij deze stier niet verder voor de fokkerij gebruikte. Merkwaardig genoeg had de stier zelf, die nog op het bedrijf aanwezig was, deze afwijking niet. De koeien waren van diverse afstamming vaderzijds. Dit was te lezen op het duidelijke overzicht, wat Marga vooraf had opgesteld. Het stamboek mag zich gelukkig prijzen met Marga als secretaris, zo netjes en ijverig alles wordt verzorgd, wat ook nu weer het geval was.
Onder de koeien was de Silvester-dochter Silvana en moeder van de jonge stier Jacosil, die vorig jaar goed voor de dag kwam op de keuringen in Hulshorst en Ermelo. Ze had nu een vaarskalf van Graaf. Bij het koppel liep als dekstier Burg’s Dagobert, een jonge stier van goed soort, die vorig jaar ook al op de keuring in Ermelo aanwezig was. In de koppel waren ook twee dieren van Teun Eindhoven zelf, die hun aanhankelijkheid aan hun eigenaar duidelijk lieten zien. Teun is niet alleen als webmaster van de website van het stamboek zeer actief, maar hij trakteerde de bezoekers ook op lekkere hapjes, waaronder Drentse beenham van eigen geheim recept.
Na verplaatsing per auto mochten we een flinke groep jongere dieren van van Beukelen beoordelen. Hieraan was te zien, dat de stamboekfokkerij al vele jaren op dit bedrijf met zorg ter hand genomen is. De ontwikkeling is normaal, terwijl het goede soort vrijwel altijd aanwezig is, tegelijk met de gewenste fijnheid. Enkele opvallende dieren waren Joppie 2, nog van de oude Kobus en Jose 3 met als vader Jeroen v d Kruitstee.  Van Bert (v. Silvester), Rocco 33 (v. Carlo 2) en Graaf zagen we goede nakomelingen. Onder hen maakte Daphne’s Gravin een beste indruk. Ze was al opvallend aanwezig vorig jaar in Ermelo en dit jaar op de keuring in Ruinen. Haar vader Graaf, een zoon van Graaf Charlon, stond thuis in zijn box en liet zich zien als een forse en lange stier.
Zijn nafok zal met belangstelling gevolgd worden.
Na afloop werd de BBQ alle eer aan gedaan en past ons nogmaals een hartelijk dankwoord voor het gastvrije verblijf bij de families van Beukelen en Eindhoven.

Frans Kuijpers

Bekijk hier alle foto's