Nationale Keuring Stamboek Verbeterd Roodbont 2016 te Meeuwen

 

Met een aantal van 49 opgegeven dieren mochten de organisatoren wel tevreden zijn.

Voor een nationale keuring zouden we een groter aantal wel van harte toejuichen, maar met 5 keuringen in een kort tijdsbestek, wordt ook op een nationale keuring, de spoeling natuurlijk wel dunner.

Ook wat betreft de belangstelling van de leden, gelden dezelfde overwegingen, maar in elk geval hoeft niemand bij het Verbeterd Roodbont Stamboek te klagen over het totaal aan jaarrond activiteiten.

 

Rubriek 1, mannelijk mini’s  

Het programma begon met 3 mannelijke mini’s van 0-5 maanden.

Op plaats 1 en 2 kwamen 2 halfbroers-stalgenoten, namelijk zoons van Groot Rassert 592 en beide van Johan van der Ven.

De winnaar Gijs (mv Larita van Vredenburg) was voor zijn leeftijd enorm ontwikkeld, zowel in hoogte, als breedte en diepte. De wens die overbleef, was dat hij wat meer fijn rastype had mogen vertonen. Een mooi rastype toonde wel de nummer 2, Geert (mv Tom van het Veerhuis), die ook correct was gebouwd, maar qua ontwikkeling niet tegen zijn halfbroer op kon.

De als derde geplaatste Jos (Martin x Brug’s Dagobert) van Teunis van Laar uit Ermelo, toonde een mooi typisch zijaanzicht, maar mocht wat breder.

 

Rubriek 2, mannelijk 5-12 maanden

Hier een solitair optreden van De Zuivelhoeve Jarco (Tim x Hugo) van Henk Dunnink. Correct gebouwd, vlot in het gebruik van zijn fijne, droge benen, had wat meer rondingen mogen tonen. Hij werd kampioen tot 1 jaar.

 

Rubriek 3, mannelijk 1-2 jaar

2 mooie maar wel verschillende deelnemers. Voorop André (Groot Rassert 539 x Tom van t Veerhuis) van Johan van der Ven, die de meeste uitstraling en rastype etaleerde. Terwijl Van ’t Veerhuis Frank (Rocco van de Oude Smitse x Storm) van Henk Dunnink meer opviel door zijn uitgesproken lengte.

In het beengebruik hadden beiden wat meer kracht mogen tonen.

 

Rubriek 4, mannelijk 2 jaar en ouder

Ook hier 2 verschillende stieren, om te beginnen qua leeftijd. Van beide waren hele mooie dingen te vertellen. Op de eerste plaats de 2,5 jarige Jack van Halfweg (Rambo van Vredenburg x Patamon van Knedo) van Marnix Knetemann. Zonder overdrijven de mannelijke blikvanger van de keuring!

(We bedoelen Jack van Halfweg)!!

Mooi compleet gebouwd in al zijn onderdelen, fraai van type en best in zijn onderdanen.

De 3,5 jarige Martin van de Zandkamp (Gertinus van Vredenburg x Jacob’s Juweel) van Teunis van Laar was mooi van type in zijaanzicht, waarbij zijn mooi gevormde achterhand hem extra afgewerkt maakte. De vorm van zijn linkerachterklauw was toch een beletsel om verder te komen dan de tweede plaats.

Het algemeen kampioenschap mannelijk was zonder twijfel voor Jack van Halfweg en André kreeg de titel Mister Toekomst.

 

Rubriek 5, vrouwelijk 0-4 maand

De nummer 1 en 2 bij deze mini’s ontliepen elkaar kwalitatief heel weinig. Loise (Leyenhorst 173 x Jos van de Kraloërheide) van Johan van der Ven toonde veel ras- en vleestype. Iets meer helling in het kruis was nog één van de wensen. Haar secondante Drea (Gertinus x Egon 5) was in kop en voorhand een aansprekend kalf, eigenaar Peter Vermeulen.

 

 

Rubriek 6, vrouwelijk 4 tot 5 maand

Mijn eerste aantekening bij dit viertal was: een mooie rubriek om te keuren!

Als beste werd geplaatst, ondanks een kleine bemerking op de stand van de voorbenen Saskia 18 (Groot Rassert 592 x Egon 5) van Johan van der Ven. Maar ze had veel uitstraling en een beste lengte. Kelly van Halfweg (Tarik van Vredenburg x Rambo van Vredenburg) van Theo Veerman miste iets lengte en ruimte in de voorhand ten opzichte van Saskia 18. Ze had wel duidelijk de beste benen van het viertal en dat is ook het vermelden waard.

Kalina (Martin x Tom van ’t Veerhuis) van Teunis van Laar was een best luxe kalf, gaaf en met goede benen. Haar plaatsing als derde zegt iets over de kwaliteit van de 2 voorgaande. De gaaf gebouwde jeugdige Jella (Marin x Groot Rassert 583 ) ook van Teunis van Laar miste vergeleken bij de anderen wat breedte.

 

Rubriek 7, vrouwelijk 5 tot 6 maand

Weer een heel mooie rubriek, waarvan de 5 deelneemsters kwalitatief dicht bij elkaar zaten. De 2 kopplaatsen waren voor 2 halfzusjes (v Tarik van Vredenburg) van eigenaar Theo Veerman.

Loes 2 van Halfweg (mv Carlo 3 van Brandevoort) liep er toch nog wat uit, een best pink met een opvallend beste voorhand, een prototype van hoe we ze graag zien op deze leeftijd. Halfzusje

Lott van Halfweg (mv Bart van Halfweg) was iets korter.

Judith 12 (Groot Rassert 592 x Marco van ’t Veerhuis) van Johan van der Ven was iets minder ontwikkeld, daarom op de derde plaats, maar viel vooral op door haar keiharde bespiering.

Loes 2 kreeg de titel Miss Toekomst.

 

Rubriek 8, vrouwelijk 6 tot 12 maand

Voorop De Zuivelhoeve Jantje (Lando x Alex van ’t Veerhuis) van Henk Dunnink. Mooie hoogte en lengte en daardoor meer ontwikkeld dan Brenda (Tom van ’t Veerhuis x Chardon) van Harm Trompetter uit Nieuwleusen. Qua aanleg voor bespiering denkt ik dat Brenda beter was.

Kampioene tot 1 jaar werd de complete en fijne Zuivelhoeve Jantje.

 

Rubriek 9, vrouwelijk 12 tot 15 maand

Melanie van Halfweg (Rambo van Vredenburg x Bart van Halfweg) De moeder is Isa van Halfweg, een echte “Veerman” afstamming dus.

Best ontwikkeld, inclusief breedte en rondingen en hele goede benen. In eerste instantie vrijwel foutloos. Ze werd gevolgd door Judith 10 (Tobjob x Leijenhorst 149) van Johan van der Ven. Alleen iets korter, maar beste keiharde benen.

 

Rubriek 10, vrouwelijk 15 tot 24 maand

Op nummer 1 Coba 24 (Tobjob x Marijn (Coba16)) van Aalt van de Bunt. Een best ontwikkelde typische vadersdochter, dus op weinig fouten te betrappen. Dan Alien (Henk x Alexander) van Henk Dunnink. Ook geen onbekende meer in de keuringsring en vergaand hetzelfde commentaar als bij Coba 24.

Rixt Marije (Gertinus van Vredenburg x Carlo van ’t Veerhuis) van Peter Vermeulen sloot hier ook goed bij aan. Een sterk trio dus.

Melanie werd kampioene 1 tot 2 jaar.

 

Rubriek 11, vrouwelijk 2 tot 4 jaar

Ingrid 18 (Tobjob x Tom van ’t Veerhuis) van Johan van der Ven, werd koploopster in een mooie rubriek van zes dieren, die heel verschillend waren. Maar ieder voor zich wel bepaalde kwaliteiten demonstreerden. Ingrid 18 liet, evenals haar halfzus in de vorige rubriek, zien dat de Tobjob dochters het in zich hebben om lang door te groeien. Hoogte, lengte, breedte en diepte waren allemaal in ruime mate voor handen. Kwalitatief en qua rasuitstraling niet minder, maar nogal wat korter was Bo van Halfweg (Rambo van Vredenburg x Bart van Halfweg) van Theo Veerman. Opvallen door een sterke bovenbouw en beste benen was ze wel.

In haar magere conditie liet ze haar fraaie bespiering goed zien.

Aansluitend qua type was Ingrid 18 (569198802) van Johan van der Ven ( Tobjob x Egon5) maar door haar gevoelige klauwen was een derde plaats voor haar het hoogst haalbare.

Kampioene 2-4 jaar Ingrid 18 en reserve Bo van Halfweg.

 

 

 

Rubriek 12, vrouwelijk 4 tot 6 jaar

Een rubriek met 2 aantrekkelijke dieren. Saskia 12 (Egon 5 x Marco van ‘t Veerhuis) van Johan van der Ven toonde een fraaie lengte, beste benen en een keiharde bespiering.

Bergje 14 (Tom van ’t Veerhuis x Geurt van de Lingenhof) van Lisette van Es, Dronten beet het spits af voor haar eigenares in het keurings gebeuren. Best ontwikkeld door hoogte, breedte en diepte, demonstreerde ze, dat positieve verrassingen op het gebied van geboortegemak ook voor kunnen komen. Qua afstamming niet echt voor de hand liggend, heeft ze toch al twee keer natuurlijk gekalfd!

 

Rubriek 13, vrouwelijk 6 tot 7 jaar

Op de eerste plaats Geerdine (Tom van ’t Veerhuis x Carindo) van Johan van der Ven. Mooi ruim qua ontwikkeling, fraai van rastype en bespiering en iets kromme benen, waarmee ze wel goed stapt.

Met name door haar rastype won ze vlot van stalgenote Dina 27 (Joop x Jonathan van de Loevesteinhoeve).

Een massaal ontwikkelde koe, niet overdadig bespierd, wel wat overconditie en goed op de benen. Als derde Marieke (v. Egon) van Peter Vermeulen, goed ontwikkeld, beste benen en mist wat rondingen.

 

Rubriek 14, vrouwelijk 7 jaar en ouder

Van dit viertal heb ik gezegd, dat ik nog niet eerder zo’n beste rubriek Verbeterd Roodbonten heb mogen keuren.

Voorop Daphne’s Gravin (Graaf x Peter) van Jaap van Beukelen. Ondanks haar wat rijke conditie blijft de topkwaliteit er af stralen. Door haar lengte, breedte en enorme bespiering, waarbij ze ook nog kans ziet om een indrukwekkend gebruik van haar benen te etaleren.

Op de tweede plaats een koe van wat andere makelij Judith 4 (Marco van ’t Veerhuis x Leijenhorst 14) van Johan van der Ven.

Ook een koe, die macht uitstraalt. Zeer harmonisch gebouwd, inclusief haar beste benen, terwijl ze niet toekomt aan het fenomenale rastype van Daphne’s gravin.

Als goede derde Irene 3 (Carlo van ’t Veerhuis x Jubilant) van Harrie Hutten uit Geesteren.

Weer een koe met een zeer fraai rastype, goed bespierd en vooral vergeleken met haar 2 voorgangsters wat gewoon in het gebruik van haar wat kromme benen.
Als zeer goede hekkensluitster  van deze bijzonder rubriek Graaf’s Gusela (Graaf x Bram van de Loevestein) van Jaap van Beukelen.

We gaan van haar geen fouten opnoemen, maar constateren, dat ze vergeleken met de andere drie, de punt op de i wat mist.

 

Kampioene van de 4 jaar en oudere werd Daphne’s Gravin en na de beschrijving die ik van haar gegeven heb, zal het niemand verwonderen, dat ze ook haar nationale titel wist te prolongeren.

 

Rubriek 15, zoogstellen

Een mooie rubriek, waarbij toch wel vaak sprake is van dilemma’s. Het beste zoogstel is natuurlijk wanneer koe en kalf beide van het hoogst mogelijk niveau zijn. Wanneer dat niet het geval is, dan is het een pré als het kalf een verbeterde uitgave is van de moeder. Vooruitgang in de fokkerij dus.

De fraaie raskoe Geerdine (Tom van ’t Veerhuis x Cardino) met haar eveneens fraai typisch stierkalf Geert (v. Groot Rassert 592) mocht de kar in deze rubriek trekken, omdat ze beide van best niveau waren. Eigenaar Johan van der Ven.

 

Rubriek 16, nakomelingen van 1 stier

In deze rubriek werd strijd op hoog niveau geleverd door Theo Veerman met Tarik van Vredenburg (Wolter van de Valkenweide x Lukas) en Johan van der Ven met Jacqueline’s Top Job ( Job van de Lingenhof x Karel AZ).

2 groepen met veel kwaliteit en rastype, wat dat betreft waren ze aan elkaar gewaagd. De doorslag werd gegeven door de opvallende uniformiteit van de Tarik groep.

 

Rubriek 17, eigenaarscollecties

Hier bracht de confrontatie dezelfde namen in dezelfde volgorde en hier drukte de uniformiteit een nog zwaarder stempel. De rubrieken 16 en 17 behoorden bij de hoogtepunten van de keuring.

 

Rubriek 18, Bewust Natuurlijk Luxe

Deze laatste rubriek week nogal af van de voorgaande 17 rubrieken.

Daar was steeds rechtlijnig sprake van keuren en plaatsen volgens de huidige standaard. De laatste rubriek week daar in zoverre van af, dat de dieren gekeurd, maar vooral besproken werden volgens het nieuwe fokdoel.

Dus met het oog al het ware op de standaard van 2035.

 

Ik denk wel dat deze laatste rubriek met minstens zoveel belangstelling werd bekeken als de andere. Het was een goede gedachte van het bestuur om op deze manier aandacht te besteden aan het fenomeen van het natuurlijk afkalven. Op de keuringen van de laatste tijd komt steeds weer de discussie naar voren over het type en de ontwikkeling van de dieren en hoe snel of minder snel we daar als jury mee om (moeten) gaan.

De dieren die in deze rubriek geplaatst werden, waren allemaal dieren, die in de voorgaande rubrieken ook al volgens de traditionele benadering op volgorde waren geplaatst. Maar de dieren die in rubriek 18 meededen, kwamen daar op grond van 2 criteria terecht.

En wel op grond van ruime (gemeten) binnenbekkenmaten of op grond van minstens éénmaal natuurlijk afkalven. Of op grond van beide.

 

Ze waren dus niet op basis van een bepaald type geselecteerd. Maar het was wel duidelijk dat deze groep koeien gemiddeld een wat ander type vertoonde.

Als meest duidelijke, maar ook toch wel meest aantrekkelijke vertegenwoordigster van dat modernere type heb ik gekozen voor Judith 4 van Johan van der Ven. Best ontwikkeld qua hoogte en lengte en best op de benen. Met een functionele kruisligging en bovendien gesierd met aantrekkelijke binnenbekkenmaten (22 hoogte en 19,5 breedte) werd zij de winnares van de

“Keijl Wisselbokaal”

 

Proficiat allen!

 

 

 

 
Home

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links