Verslag van de NVM keuring in Zwolle op zaterdag 17 0ktober 2015.
De 4e NVM vond plaats in het jaar dat het fokdoel van het verbeterd roodbont ras is vernieuwd. Het fokdoel is goedgekeurd op de algemene ledenvergadering dd 21 februari 2015. De dieren die aan de NVM deelnamen waren van het oude fokdoel en er waren tevens dieren die nog geboren moesten worden voordat het nieuwe fokdoel bekend was.
De opdracht die de jury van het bestuur had meegekregen was om vooral het nieuwe fokdoel mee te nemen bij de beoordeling. Voor de jury, Dhr. Westerkamp en mij, was dit dan ook een hele opgave. Vooraf hadden we tegen elkaar gezegd dat de beste dieren voorop moesten komen te staan. Uiteindelijk kwamen dan ook de meest complete en correcte dieren voorop. De keuring was van hoog niveau waarbij we kritisch bleven kijken naar de ontwikkeling en het beenwerk van de dieren. De regels rondom het algemeen kampioenschap mannelijk en vrouwelijk boven de twee jaar vraagt om herzien te worden. De algemeen kampioen moet wel kampioen waardig zijn.
De opgave met zo'n 65 dieren was heel goed. Tevens is de publieke belangstelling op dit twee jaarlijkse evenement altijd prima.
Mannelijk verbeterd roodbont.
Bij de mini 's tot 5 maanden kwam op de 1e plaats de 4 maand jonge stier Henk (v.Wolter van de Valkenweide) van de fam. Wittingen. Een goed ontwikkeld stiertje gezien zijn leeftijd, mooi van rastype, goed bespierd, correct beenwerk en hij gebruikt ze goed. Tevens werd hij uitgeroepen als kampioen bij de mini's. De reservetitel was voor een naamloos stiertje (v. Henk) van Henk Dunnink. Een rijzig stiertje met iets mindere ontwikkeling dan zijn voorganger.
Bij de stieren van 5 maanden tot 1 jaar werd kampioen en Mister Toekomst: Theodorus (v. Rambo van Vredenburg) van Theo Veerman. Een goed ontwikkeld stiertje, gezien zijn leeftijd, vooral in de breedte en diepte. Een luxe bespiering met een beste achterhand. Een fraaie ras uitstraling en correct gebruik van de benen. De reservetitel was voor Dolf (v. Wolter van de Valkenweide) van de fam. Wittingen. Een fraaie stier met veel ras uitstraling, maar hij stond wat minder correct op de benen.
Bij de stieren van 1 tot 2 jaar werd kampioen: Gerrit van de Jacobushoeve (v. Gertinus) van Bert van Abeelen. Een goed ontwikkelde stier met een passende bespiering en voldoende ras uitstraling. Een klein beenfoutje en als schoonheidsfoutje verdient hij iets krachtiger in de bovenbouw te zijn. De reservetitel was voor De Zuivelhoeve Stan (v. Tim) van Henk Dunnink. Een stier die iets schraal in de conditie was. Prima rastype, maar hij stond wat te recht op de achterbenen.
Bij de oudere stieren was de 2 ½ jarige stier Martin van Zandkamp (v.Gertinus) van Teunis van Laar de enige inzender. Een stier met voldoende ontwikkeling en rastype. Tevens goed aanvoelende bespiering in de vang en in de borst, maar wel ietsje grof aanvoelde in de huid. Hij mocht wat krachtiger in de bovenbouw zijn. In de ring stapte hij matig. Desondanks werd hij later op de dag toch door de reglementaire regels als algemeen kampioen aangewezen.
Vrouwelijk verbeterd roodbont.
Bij de mini 's vrouwelijk werd kampioen de 3 mnd oude Liselotte (v. Remco) van Johan v/d Ven. Een modern jeugdig vaarskalf dat een prima ontwikkeling liet zien, vooral in de lengte van het kalf. Fraai van rastype met een passende bespiering en goed gebruik van de benen. De reservetitel was voor Kora van de Jacobushoeve (v. Kobus) van Bert van Abeelen. Een vaarskalf met veel jeugdige uitstraling en een mooie bespiering. Ze was ten opzichte van haar voorgangster alleen wat smaller in de voorhand.
Kampioen tot 1 jaar werd Melanie van Halfweg (v. Rambo van Vredenburg) van Theo Veerman. Zij werd later op de dag ook nog uitgeroepen tot Miss Toekomst omdat zij gezien haar leeftijd meer ontwikkeling liet zien dan haar voorgangster Liselotte. Melanie vertoont veel rastype, goede bepiering en gebruikt haar beenwerk goed. Wel wil de jury, gezien haar ontwikkeling, haar de komende jaren graag nog terug zien op de keuringen. Reserve Kampioen werd Alike 14 (v. Wolter van de Valkenweide) van de fam. Wittingen. Alike kreeg de voorkeur van de arbiter ten opzichte van Groot Rassert 172 (v. Topjob) van Wilgo van de Mheen. Alike is een fraai rastypisch vaarskalf met veel breedte in de achterhand. Maar gezien het gebruik van de achterbenen kon zij het kampioenschap niet winnen van haar voorgangster Melanie.
Kampioen tussen 1 en 2 jaar werd Daphne 's Tineke (v. Tinus) van Jaap van Beukelen. De 1 ½ jarige pink voelde ondanks haar normale conditie hard aan in de bespiering. Is prima ontwikkeld in het skelet, prima beenwerk. Als kritische bemerking mocht ze iets meer rastype vertonen. De reservetitel was voor de goed ontwikkelde Knedo Xynthia (v. Kick) van Marix Knetemann. Zij vertoonde iets minder bespiering dan haar voorgangster.
Kampioen en algemeen kampioen vrouwelijk bij de oudere koeien werd de top koe Daphne's Gravin (v.Graaf) van Jaap van Beukelen. Een zeer fraaie koe met veel exterieurallure, riant in de ontwikkeling, vooral in de breedte en lengte van de koe en tevens goed gebruik van de benen. Als enige kritische bemerking en met het fokdoel van 2035 in gedachten zou de koe in de schofthoogte en kruishoogte iets groter mogen zijn. De reservetitel was voor Van Volenbeek Lativa (Noek van Vredenburg) van Bert van Abeelen. Een fraaie moderne jeugdige koe, die ruim ontwikkeld is en die zeker aan de ontwikkeling van het nieuwe fokdoel voldoet. Tevens heeft deze koe best en droog beenwerk en zeker voldoende bespiering. Als kritische bemerking mocht ze alleen iets meer rastype vertonen.
Zoogstellen.
Een rubriek met drie zoogstellen. Op de 1e plaats Ingrid 18 met haar vaarskalf Liselotte . Een fraai zoogstel van goed niveau in rastype en met een verbetering van het vaarskalf in de ontwikkeling en het gebruik van de benen ten opzichte van haar moeder. Op de 2e plaats Van Volenbeek Laura 2 met haar vaarskalf Kora van de Jacobushoeve. Een fraai zoogstel van goed niveau. Met een verbetering van het vaarskalf ten opzichte van haar moeder. Op de 3e plaats Van Volenbeek Gonda 1 met haar natuurlijk geboren vaarskalf Gonda 21 van de Jacobushoeve. Een ruim ontwikkeld moederdier met een jeugdig vaarskalf. Mocht iets meer ras vertonen.
Bedrijsfgroepen.
Op de 1e plaats drie uniforme pinken van hoog exterieur van Wilgo van de Mheen. Op de 2e plaats drie fraaie ras typische koeien met goede achterhanden van Jaap van Beukelen. Op de 3e plaats drie zeer uniforme dieren met veel ras uitstraling van Theo Veerman. Op de 4e plaats drie moderne vaarskalveren van Henk Dunnink.
Afstammelingen van één stier.
In deze rubriek gaat het erom wat de stier in zijn nakomelingen als verbetering heeft vererfd. Op de 1e plaats de drie pinken met een hoog exterieurallure van Wilgo van der Mheen; nakomelingen van de stier Topjob. Op de 2e plaats; drie best bepierde, veel ras uitstraling en goede achterhanden. De nakomelingen van de stier Wolter van de Valkenweide van de fam. Wittingen. Op de 3e plaats drie zware koeien met veel rasuitstraling van de stier Graaf; Eigenaar Jaap van Beukelen.
Conclusie: Een mooie maar lastige keuring voor de jury in een overgangsjaar naar het nieuwe fokdoel.
Klaas Tigchelaar.
 
Home

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links