Home

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links

 

    NVM  26-10-2013 " Het schoolreisje voor de liefhebbers van vleesvee"

 

 

In het jubileum jaar van het stamboek en dan de nationale keuring met alle vleesvee stamboeken samen, daar wil je gewoon bij zijn als inzender of toeschouwer. Ik  voor het eerst als jury op de nationale titelstrijd, had me al lang verheugd op deze dag.

 

 

We begonnen de dag met:

 Rubriek 1 vrouwelijke dieren van 0 tot  6 mnd. in deze rubriek waren 5 dieren, maar de strijd om de winst ging tussen Demi  8 van de familie Wittingen en Ingrid 18 van familie vd Ven. De strijd werd gewonnen door Demi 8. Deze Leander v Vredenburg  dochter was zeer goed ontwikkeld met mooie verhoudingen en zeer correct beenwerk. Ze bezat ook veel lengte met een zeer sterke bovenbouw met daarbij veel breedte en super bespierd. De Topjop dochter Ingrid 18 was ook zeer rastypisch met heel veel fijnheid, maar kwam net wat ontwikkeling tekort t.o.v. de nr. 1 waarvan het beengebruik ook net iets beter was, dus kwam ze op een wel verdiende tweede plaats terecht. 

 

In Rubriek 2 de vrouwelijke dieren van 6 tot 8 maanden ging de strijd tussen Daphne v Kralo en de bijna helemaal witte Sienetta. Deze Tom dochter van Klaas Tichelaar is super luxe en bespierd. Dit mooie dier liet zich goed zien met het lopen, maar liet op stand net niet de laatste kracht zien in haar rechter achterbeen,  waardoor ze nu ook niet de allersterkste bovenbouw vertoonde. Mede hierdoor werd vandaag gekozen voor de Arnold dochter van de fam. van Beukelen. Dit  zeer lange dier met mooie verbindingen en kracht had ook een hele mooie bespiering.  Haar benen hadden een correcte stand en een heel goed gebruik daarbij maakte haar rubrieks kampioene.

 

In de Rubriek 3 van 8 tot 12 mnd waren 2 inzenders. tweede in de rubriek werd De zuivelhoeve Marit van H Dunnink - Timmerman. Dit zeer correcte kalf bezat veel lengte en goede benen. Ook het rastype was goed, wel viel ze na de schoft iets weg en zouden we de bovenbouw graag iets sterker zien. Zij kon niet tippen aan de zeer fraai afgewerkte Tom 't  veerhuis dochter groot rassert 102. Dit dier kwam op alle punten goed voor de dag en was zeer fraai afgewerkt. Ontwikkeling, rastype, benen en bespiering waren allemaal  zeer goed. Dit dier had ook echt een showruitstraling. Dit maakte haar kampioen in de rubriek en later op de dag pakte ze ook de titel Miss Toekomst  wat tot grote blijdschap leidde bij fam. v.d. Mheen en zijn medewerkers familie van Deuveren, die voor het eerst op een keuring verschenen na lang aandringen van vele mensen.

In Rubriek 4 de vrouwelijke dieren van 15 tot 18 mnd oud ging de strijd tussen 3 zeer mooie dieren die om de koppositie streden. Op plaats 2 en 3 belandde Ana en Nora van Halfweg van Theo Veerman. Ana kwam net voor Nora vanwege haar luxe en breedte, waardoor ze net iets fraaier was afgewerkt. Op Kop kwam Gonda van Volenbeek  van de Evert Rozendaal. Deze pink was gigantisch qua ontwikkeling, hoogte, breedte en lengte. Had een goede bespiering en een mooie zware achterhand. Omdat deze drie dieren zoveel meer kwaliteit hadden dan de andere dieren in deze rubriek zijn wij als jury voor 1 keer over het beengebruik heen gestapt. We zouden graag alle drie de dieren krachtiger op de been zien. Voor de jury was dit een moeilijke klus om toe te geven op benen en het gebruik daarvan.

Ook in de volgende Rubriek 5 bij deze vrouwelijke dieren tussen de 18 en 24 mnd was het niet makkelijk voor de jury. Het ging hier tussen Daphne's Tina van fam. van Beukelen en de Sonja 5 van fam. Van der Ven.  Dit waren 2 zeer fraaie dieren die toch wat verschillend waren. Sonja 5, de Tom dochter, was op het oog iets breder met een hele mooie achterhand.  Daphne was wat langer en groter. De benen van  beide dieren waren correct, maar het gebruik van Daphne was net wat krachtiger wat voor ons de doorslag gaf.

In Rubriek 6 de dieren tussen 2 en 3 jaar  ging de strijd tussen 5 dieren waarvan de welbekende Tinkerbell  de koppositie opeiste. Deze mooie donker rode koe heeft een hele mooie bespiering en een zware achterhand met goed beenwerk. Wel kwam Judith 5 van van der Ven dicht in de buurt, zeer correct fraai afgewerkt maar kon niet mee in de massa van Tinkerbell.

 

 In de Rubriek 7 koeien tussen de 3 en 4 jaar. Hier ging de strijd om de koppositie tussen Van Volenbeek Truus 12 van Evert Rozendaal  en Tineke van de Oude Smitse van Roel de Smit. Deze dochter van Tom uit de welbekende Ivanette pakte de koppositie. Deze grote koe heeft veel lengte correcte benen en een goed rastype. Van Volenbeek Truus 12  is ook een mooi dier waar weinig aan mankeert,  alleen kon zij niet mee vanwege haar mindere hoogte maat en  totale massa. 

In Rubriek 8 de oudere koeien van 4 jaar en ouder waren er 3 dieren. Maar de strijd om de rubriek winst ging tussen moeder en dochter. De 9 jaar oude peter dochter Daphne 3 en de  4 jaar oude Graaf dochter uit Daphne 3.  waren aan elkaar gewaagd, dochter heeft net iets meer bespiering en breedte met een zeer luxe achterhand. De moeders is iets groter en langer met de beste  benen van de 2. Ze is ook heel rastypisch, en verkeerd precies in de goede conditie,  had de vorm van de dag en zo pakte ze  in deze rubriek de winst en later op de dag werd ze ook nog bekroond tot Algemeen kampioen vrouwelijk. Dochter Daphne's Gravin werd uitgeroepen tot  het beste vrouwelijke vlees dier.

Bij de stieren in de Rubriek 9 0 tot 6 mnd ging de strijd tussen Frans van Wittingen en van het Veerhuis Jesper van fam. Hoekman. Jesper, de leyenhorst 149 zoon, werd hier tweede.Hij was goed ontwikkeld met een mooie zware en brede achterhand, maar door zijn iets steilere stand van het achterbeen kwam  de Leander zoon Frans op kop te staan. Deze stier is zeer fraai van rastype met veel ruimte in de voorhand  met mooie overgangen en correcte benen Hij werd kampioen mini mannelijk.

In Rubriek 10 mannelijk van 6 tot 12 mnd ging de strijd tussen Adrie v.d. Oude Smitse en de bijschrijving Leendert van de fam. Wittingen. Deze Leander zoon pakte de winst in de rubriek. Zeer mooi rastypisch fijn gebouwd met veel lengte met mooie bespiering, zeer correct en met goed beenwerk.  Adrie van de Oude Smitse van Roel de Smit werd 2 de. Deze stier had veel breedte en was goed bespierd, maar door de stand van de benen  werd hij tweede en de bovenbouw zien we ook graag sterker.

 

In de Rubriek 11 bij de stieren tussen 1 en 2 jaar ging het tussen Rienk van de Valkenweide van fam. Kruithof en de Zuivelhoeve Henk OVB. de laatste was in een magere conditie maar was wel een heel jeugdige stier en correct op alle onderdelen. De Romeo zoon daarentegen was in een goede conditie en bezat veel breedte, deze rastipische stier bezat goede overgangen en passende bespiering en correct beenwerk en won zo de rubriek. Later werd deze uitgeroepen tot Mister toekomst.

 

In Rubriek 12 was het de beurt aan de ouder stieren, helaas waren het  maar 2 dieren. Het ging tussen de welbekende Menno 14 van Wilgo v.d. Mheen en Rambo Van Theo Veerman.

Rambo is een mooie jonge stier met een super harde bespiering, maar viel in niets bij de verschijning van de Remco zoon Menno 14. Deze met 93 punten ingeschreven stier was precies in de juiste conditie en had ook net als zijn stalgenoten de vorm van de dag.  Deze complete stier had zeer veel rastype met zeer fijn beenwerk en een goed gebruik daarvan. Ook bezit deze stier een enorme bespiering onder het zeer fijne huidje. Zo werd hij dus ook met gemak uitgeroepen tot Algemeen kampioen mannelijk.

Bij de Rubriek 13 Zoogstellen was er maar 1 inzending. De koe van Evert Rozendaal is zeer rastypisch maar mocht wat groter zijn, daar in tegen was het kalf wel goed ontwikkeld met correcte benen en was het een mooi kalf.

Bij de afstammelingen van 1 stier ging de winst (makkelijk) naar de groep van Leander van Vredenburg van de fam. Wittingen. Dit was de uniformste groep dieren met allemaal veel rastype goede benen en een mooie bespiering.

Bij de bedrijfsgroepen Rubriek 14 ging de strijd tussen H Dunnink- Timmerman, Van der Ven en twee groepen van Theo Veerman. Voor de Jury was het duidelijk. De groep van Johan van der Ven was het uniformste met allemaal kwaliteitsdieren die in de rubrieken overal net  2de werden. Maar nu konden we er niet omheen, de dieren waren goed ontwikkeld correcte benen met een zeer goed rastype en een goede mooie bespiering. Tweede werd de groep van H Dunnink-Timmerman,  ook heel uniform, maar met de totale kwaliteit nog niet mee kon met de dieren van Van der Ven. Wel zien wij een flinke stap voorwaarts bij de dieren van H. Dunnink-Timmmerman

Tot slot wil ik namens de jury iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan  het slagen van deze dag. Alle inzenders voor de tijd en energie die ze erin hebben gestopt om met hun dieren naar de keuring te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat de top van het ras hier aanwezig was. Hopelijk doen we het volgend jaar weer over en dan zou het nog mooier zijn als er weer nog meer dieren aanwezig zullen zijn. Thuis hebben we allemaal de beste, maar als U dat denkt, dan zou het mooi zijn als U dat een keer op een keuring wil meten met collega fokkers. Voor mij als jury was het een geweldig mooie dag.

Bedankt daarvoor.

 

Bert van Abeelen.

Inspecteur Stamboek Verbeterd Roodbont