Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links

 

 

Nationale  keuring  MariŽnheem

De belangstelling voor de Nationale keuring was niet groot dit jaar. Het zou een samenloop van omstandigheden kunnen zijn, maar het is, denk ik, veel meer structureel. We moeten daarbij denken aan tijd, kosten en veterinaire eisen. Het inzenden verschuift van de grotere naar de kleinere bedrijven en gelukkig zien we bij de laatsten, dat er nog veel liefhebberij en competitiedrang aanwezig is.

In de catalogus was geen indeling gemaakt in rubrieken door Monique de Geus en we proberen de meest opvallende dieren van commentaar te voorzien.
Vrouwelijke dieren
In de afdeling miniís liet Jan Verstappen uit Dedemsvaart twee driekwart volle zusjes zien nl. beide dochters van Herman uit Sjoerd-moeders, Janske 150 en Thea 28. Ook kwa verschijning leken ze erg veel op elkaar. Beide fijngebouwde, rastypische en fraai bespierde kalveren, waarbij de iets verschillende klauwvorm de doorslag gaf en Thea 28 voorop kwam.

In de volgende klasse twee dieren van J. Hoekman. Eerste werd Van ít Veerhuis Tanja (Koen v Vredenburg), luxe en bespierd. Tweede Van ít Veerhuis Kim (Storm) . Ongeveer dezelfde omschrijving, maar iets minder in achterbeengebruik.

Het volgende groepje werd aangevoerd door de zwaar gebouwde en bespierde Margot v d Oude Smitse  (Tom v ít Veerhuis) van Roel de Smit uit Amstelveen. Ze mocht wat meer jeugd uitstralen.

Dan kwam er een vijftal nogal wat verschillende types, met twee knappe dieren op de eerste en tweede plaats. Eerst Sarah v h Pinkenveld (Luc), rondom correct en hard bespierd met vlot goed beenwerk. Eigenaar H. de Heus uit Overberg.

Op de tweede plaats weer een opvallende Tom v ít Veerhuisdochter Carla van Fons v d Heijden uit Espel. Best ontwikkeld, breed en bespierd, maar voor de kopplaats niet solide genoeg in de voorhand.

Daarna trad er een soliste op, Nina van G. Keijl. Ruim en solide gebouwd, met zeker geen overmatige conditie. We zien haar graag nog terug, want haar kreupelheid leek tijdelijk. 

Weer een soliste Tomka v d Oude Smitse (Tom v ít Veerhuis) van R. de Smit. Een superhard bespierd dier met veel lengte en breedte en iets steil op de achterbenen. Ze trok de titel Miss Toekomst met gemak naar haar toe.

We zijn aangeland bij de dieren van 2 jaar en ouder. Op de eerste plaats Van ít Veerhuis Ingrid (Storm) van Jan Hoekman. Ze is groot en fraai bespierd en zeer jeugdig. Ze werd gevolgd door haar hafzus en stalgenoot Sanne, die een enorme bespiering liet zien, met daarentegen iets weinig jeugd.

De volgende confrontatie werd beslist in het voordeel van Vera v d Flevohof (Graaf Charlon) van G. Keijl. Ze toonde zich fijn en luxe en won door haar goede benen.  

Superfraaie raskoe

Resten nog 2 rubrieken van 4 jaar en ouder, twee imponerende rubrieken. Allereerst noemen we Renate 8 (Egon 5AZ) van Klaas Tigchelaar uit Wirdum. Een superfraaie raskoe met een opvallend fraaie kop, zeer veel lengte en over het hele lichaam prima bespierd. Af en toe werd de kakafonie uit de luidsprekers haar wat te veel. Ze werd gevolgd door Van ít Veerhuis Sophie (Storm) van Hoekman. Massaal van voor naar achteren met goede benen. Op de derde plaats Jacolien 24AZ (Karel 1AZ) van de maatschap v Abeelen uit Dorst.  Zeer rastypisch met een superfijne huid en beharing en een mooi gevormd hoofd en prima benen. Ze verloor in dit gezelschap vanwege de ontwikkeling.

Het laatste drietal oudere koeien bestond uit voorop Ivanette v d Oude Smitse (Bas v ít Veerhuis) van Roel de Smit. Sterk gebouwd en evenredig, was ze ook nu evenals in Ruinen weer in gepaste conditie, iets steil in de benen, maar wel goed in het gebruik. Petrina 2AZ (Tino) van Mts. v Abeelen is een grote, machtige koe van 13 jaar oud!! En nog heel gaaf van bouw. Ze trof wel een zeer zware concurrente in de vorm van Ivanette. De vorm van de klauwen gaf de doorslag. Op de derde plaats Ramona v d Flevohof van Keijl.

Er kwam jammer genoeg maar ŤŤn zoogstel. Dat was de boven omschreven Jacolien 24AZ met een wel zeer fraai stierkalf Jacolienís Jop 6 (v. Jop) van v Abeelen. Met 3 maanden zag hij kans om de mannelijke kleuren met verve te verdedigen en de titel Mister Toekomst kwam hem zeker toe. We noemen in dit verband ook nog de collegaís die hij daarbij passeerde: Dalton v d Flevohof (Carlo 3 v Brandevoort) van Gerrit Keijl. Mooi bespierd en goed van type met goede benen.en ook De Zuivelhoeve van Henk Dunnink uit Rouveen (Alex v ít Veerhuis), gaaf gebouwd en vlot goede benen. 

We moeten nog vermelden de wedstrijd tussen twee bedrijfsgroepen en wel van Hoekman en van Tigchelaar. Hoekman showde een zeer uniforme groep zeer goed ontwikkelde en bespierde koeien. Door iets minder uniformiteit werd de groep van Tigchelaar tweede met individueel ook beste dieren. De groep van Hoekman werd ook geshowd als dochtergroep van ŤŤn vader. Die vader betrof Storm en daarmee is ook een stuk uniformiteit verklaard. 

Het algemeen kampioenschap was deze keer opgelegd voor Renate 8 van K. Tigchelaar. Als haar zwaarste concurrenten noemen we nog Ivanette van de Oude Smitse en Van ít Veerhuis Ingrid. Alle inzenders bedankt. 

Adrie van Gent 
TERUG naar de foto's