Home

Nieuws

Stier info

Advertentie's

Agenda

Promotie Team

Keuringen

Bestuur

Lidmaatschap

Het ras

Foto show

Links

 

        

Aanbieden Plan van Aanpak aan de staatssecretaris van EZ  Mw. Sharon Dijksma

 

 

 

 

 

 

 

Op woensdag 15 oktober 2014 is op het bedrijf van de familie Tupker in Baarn door het Verbeterd roodbont Stamboek, het Belgisch Witblauw Stamboek en LTO vakgroep vleesveehouderij het Plan van Aanpak “Naar meer natuurlijke geboorten”  aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Bij de presentatie van het plan naar meer natuurlijke geboorten, geven wij aan te streven naar minstens 50% natuurlijke geboorten in 2035. Om dit te kunnen bereiken moeten we fokken met dieren met gunstige bekkenmaten. In het aankomende stalseizoen is het dan ook van groot belang om uw dieren te laten meten om voldoende data te genereren voor fokwaardeschattingen. Dan nog duurt het 4 tot 5 fokgeneraties om tot meer natuurlijke geboorten te komen!

Wel streven we er naar om een dier te fokken met voldoende maat en lengte in het karkas, dat ook aan het eind van zijn leven voldoende rendement oplevert.

Mw. Dijksma sprak grote waardering uit voor het feit dat de sector zelf goed aan de slag gegaan is; wel waarschuwt ze dat in 2018 duidelijk resultaten zichtbaar moeten zijn. Daarom is het ZEER BELANGRIJK dat  er van zoveel mogelijk dieren bekkenmaten worden gemeten om de fokwaarden zo betrouwbaar mogelijk te maken. Zij benadrukte dat alle fokkers van dubbel bespierde vleesveerassen, professionele fokkers én hobbyfokkers, binnen en buiten de stamboeken, hier aan mee zouden moeten werken.

Naast het aanbieden van het Plan van Aanpak heeft voorzitter Johan v.d. Ven gebruik gemaakt van de gelegenheid om de staatssecretaris een badlaken van ons stamboek aan te bieden. Dit werd zeer gewaardeerd door haar in ontvangst genomen.

Na een kop koffie en een kort nagesprek vertrok Mw. Dijksma weer richting Den Haag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaap v. Beukelen, voorzitter foktechnische cie.

Meer info klik hier

Het volledige plan