Verslag van het bedrijfsbezoek van het verbeterd roodbont stamboek op Hoeve
Ravenstein
van de Fam. Tupker op het Landgoed Groeneveld te Baarn op zaterdag
06-06-2015.
Om
13.30 uur werden wij hartelijk ontvangen door Jan en Gerda Tupker met
koffie, thee en een gebakje.
Voorzitter Johan v.d. Ven opent de bijeenkomst in een heerlijk zonnetje en
heet de 48 (!) aanwezigen van harte welkom.
Tevens dankt hij de Fam. Tupker voor de gastvrijheid.
Er is 80 Ha. grond
bij waarvan 7 Ha. natuurland.
Een onderdeel van dit bedrijf is het fokken van BWB dieren; de veestapel
bestaat uit 80-90 dieren waarvan een aantal wordt afgemest en het vlees via
de boerderijwinkel wordt vermarkt.
Ook wordt vlees aan enkele restaurants verkocht.
Wat
fokken op natuurlijke geboortes betreft ziet Jan zichzelf geen voorloper!
Hij fokt nu 10 jaar in deze richting.
Zijn reden voor de voorkeur van natuurlijk afkalven is geweest dat hij 35
jaar geleden zijn eerste kalfje had met als doel deze in de toekomst te gaan
melken; toen deed het melkquotum zijn intrede dus stapte hij over op
vleesvee van het BWB ras, omdat dit ras mak was, veel kilo’s kon krijgen en
hij het mooie dieren vond.
Ong. 15 jaar geleden bleek dat er bij elk afgemest dier 500 euro meegegeven
moest worden! Dit was het moment om zelf de vleespakketten te gaan
vermarkten waar veel consumenten mee werden getrokken.
Zij stelden veel vragen (o.a. over de uitgevoerde keizersnede).
Om het maatschappelijk belang werd gekeken hoe het anders zou kunnen.
Er werd begonnen met het meten van de bekkens wat veel succes opleverde!
Er wordt nu gestreefd naar een ander type BWB : het moet zwaar kunnen
worden, groot, luxe met een hoog eindgewicht en 5 keer af kunnen kalven,
eventueel iets minder luxe.
De stierkeuze bleek moeilijk, maar sinds dit jaar beter doordat de stieren
nu ook gemeten worden.
Sinds 10 jaar worden de dieren natuurlijk gedekt met extra aandacht voor de
bloedvoering en brede bekkens; Jan zegt “geluk” gehad te hebben met zijn
stierkeuzes tot nu toe!
Verder zijn de draagtijd en het geboortegewicht zeer belangrijk! Momenteel
wordt 40% van de kalveren op natuurlijke wijze geboren.
In de praktijk bekijkt Jan eerst de bekkenmaten van de koe die gaat kalven.
Bij twijfel belt hij altijd de veearts erbij, maar of het een keizersnede
wordt of niet bepaalt Jan zelf (uiteraard in overleg met de veearts).
De bekkenmaten bij de vaarzen ziet hij op 2-jarige leeftijd graag op 17-18
cm.
Jan is nu voornemens om embryo’s te gaan spoelen omdat van de stieren nu ook
de bekkenmaten bekend zijn.
Vervolgens beantwoordt Jan de gestelde vragen.
Na nog
een koffie/theeronde worden we rond geleid over het bedrijf met potstal;
dit is mens- en diervriendelijk.
Het opstrooien vergt nog veel werk wat in de toekomst gemechaniseerd zal
worden.
Het mestvee staat vast.
Er worden 1-2 dieren per week geslacht; er wordt ook slachtvee aangekocht om
aan de vraag te kunnen voldoen.
De kalfkoeien worden bewaakt door een camera; er is 1 kalfkoe op stal met
een 2 dagen oud kalfje dat natuurlijk geboren is.
Vervolgens gaan we naar de achterliggende weide waar de pinken lopen en
enkele kalfjes van de stier die binnen in een hok zat omdat hij niet meer te
vertrouwen was.
De
middag werd besloten met een drankje op het terras.
Voorzitter J. v.d. Ven dankte Jan Tupker voor de genoten gastvrijheid en
alle informatie en bood hem namens ons stamboek 2 badlakens aan.
Het was een interessante en gezellige middag !
Marga van Beukelen, secr.
Voor meer foto's bekijk het album hier